Laura er en af få kvinder, der har valgt en karriere inden for teknologi og data, et felt, hvor mænd ofte er i overtal. I dag arbejder hun som Data Engineer i e-nettet, hvor hun er med til at omdanne data til indsigt. Laura har i sin tid på studiet været en inspiration for andre kvinder, der vil arbejde med data.
Retorik eller ingeniør
Laura har læst Business Analytics på DTU, og det blev hurtigt tydeligt, at hun var én af få kvinder på DTU.
”Jeg overvejede retorik eller ingeniør. Men jeg valgte det sidste, fordi jeg altid har trivedes godt i den verden. Så det har ikke været noget problem for mig at være i undertal,” fortæller hun.
Under studietiden blev hun udpeget som ambassadør og repræsenterede kvinder i teknologiske uddannelser, som på det tidspunkt var præget af et tydeligt overtal af mænd.
I 2024 startede Laura, som Data Engineer i e-nettet: “Jeg synes, det er sjovt at favne bredt og være i berøring med mange forskellige opgaver,” siger hun og beskriver sin rolle som både udfordrende og lærerig.
”Jeg arbejder med dataanalyser og Power BI, hvor jeg bygger interaktive rapporter, som hjælper med at træffe datadrevne beslutninger i e-nettet”.
Laura beskriver sin karriere som en rejse med en stejl læringskurve:
“Jeg er glad for at arbejde et sted, hvor der er et formål, og hvor vi gør en forskel. Vi arbejder med digital infrastruktur, som giver mig mulighed for at være med til at skabe noget, der betyder noget,” forklarer Laura.
Kvindernes Internationale Kampdag blev en personlig markør
For Laura har Kvindernes Internationale Kampdag altid haft en særlig betydning. Hendes afslutning på studiet i 2021, som faldt på netop den dag, markerede en personlig milepæl.
“Jeg har en særlig forbindelse til den dag, og hvert år sender jeg en tanke til de kvinder, jeg har mødt på min vej – både på studiet og i min karriere – som jeg har samarbejdet med eller som har inspireret mig,” siger Laura.
Selvom Laura har været én af få kvinder i sine uddannelses- og arbejdsmiljøer, har hun aldrig følt sig udfordret af det. Tværtimod har hun brugt sin rolle til at fremme kvinder i branchen:
“Jeg var med til at repræsentere kvinder under mit studie, og det har altid været vigtigt for mig at skabe opmærksomhed om kvinders rolle i branchen,” siger hun.
I 2024 udgjorde kvinderne cirka en tredjedel af de optagne
på DTU, ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet.
En fremtid fyldt med muligheder
Laura ser positivt på fremtiden for kvinder i teknologi og data. Hun oplever, at der er sket en stor udvikling, især på uddannelsesfronten, hvor flere initiativer sigter mod at tiltrække flere kvinder til teknologiske uddannelser.
“Jeg kan se, at vi bliver flere kvinder i feltet, og det er fedt at se, hvordan vi får mere opmærksomhed og mere plads i branchen,” siger hun.
Men der er stadig meget at gøre. Hun bemærker særligt et samfundsmønster, hvor piger ofte forventes at være gode i humanistiske fag, mens drenge traditionelt forbindes med naturvidenskab.
“Jeg har oplevet mange gange, at folk antager, at drenge er bedre til matematik, men jeg er overbevist om, at vi som kvinder også har det, der skal til,” siger Laura og fortsætter: “Vi skal bare tage pladsen.”
Laura er ikke kun en rollemodel i sin branche, men også et bevis på, at vedholdenhed, mod og en vilje til at lære kan åbne døre. Hun håber, at hendes vej kan inspirere flere kvinder til at vælge en karriere inden for data og teknologi og vise, hvordan kvinder kan gøre en forskel i branchen.